Z loňského ročníku soutěže (Ekofór 2006, Nikola Vávrová, 10 let)Po nebývale úspěšném loňském – třetím ročníku soutěže Ekofór, jehož se účastnili autoři všech věkových kategorií (z velké většiny děti a mládež) dohromady se 622 díly, vyhlásilo Hnutí Brontosaurus čtvrtý ročník soutěže tvorby vtipných výtvarných děl s tematikou životního prostředí.
    Od půli ledna mohou soutěžící tvořit kreslené vtipy jako malé zamyšlení nad daným tématem a posílat je na níže uvedenou adresu ústředí Hnutí Brontosaurus, a to až do uzávěrky 31. března 2007.

    Ústředním tématem letošního ročníku soutěže je Zajíc; toto zvířátko se musí ve vtipu vyskytovat (v jakémkoliv kontextu, tedy i okrajově, ale musí s celkem nějak souviset), což je podmínkou zařazení díla do soutěže. Přestože je soutěž věnována především mládeži, zapojit se do ní mohou lidé všech věkových kategorií, a to kreslenými vtipy v kategoriích „Zajíček“ (kreslený vtip dětí do 15 let včetně), „Zajíc“ (kreslený vtip autorů starších 15 let) a nově také „Příběh“ (kreslený vtipný příběh ve formě tzv. stripů, bez věkového omezení). Formát prací musí být max. jedna stránka A4 (platí i pro kategorii „Příběh“); jeden autor může zaslat maximálně tři práce. Další podrobnosti o soutěžních podmínkách najdou zájemci na webové stránce (www.ekofor.cz).

    logo Hnutí Brontosaurus Po uzávěrce bude pořadateli vybráno 25 nejlepších děl z každé kategorie. Vybrané práce budou vystaveny formou putovní expozice na ekologicko-výchovných akcích, hudebních festivalech a aj. kde bude moci publikum – laická porota – vtipy hodnotit. Pro vtipy bude možné hlasovat i na webové stránce Ekofóru, kde budou soutěžní díla zveřejněna. O nejlepších pracích bude rozhodovat rovněž odborná porota, složená ze zástupců významných českých ekologických organizací a zástupce České unie karikaturistů. Vítězové, vybraní nezávisle na sobě laickou i odbornou porotou, budou vyhlášeni v sobotu 24. 11. 2007 na festivalu Týká se to také Tebe, pořádaném Klubem kultury Uherské Hradiště, a odměněni zajímavými cenami. Vyhlášením vítězů však výstavy Ekofóru 2007 nekončí, i poté budou práce vystavovány v různých městech po celé ČR.

    Z loňského ročníku soutěže (Ekofór 2006: práce autorské dvojice Jiří Novák - Jaroslav Skoupý) Cílem soutěže je především zvýšit zájem veřejnosti o naše společné životní prostředí, ale lze z ní také vyhodnotit, jak lidé vnímají stav životního prostředí v určitém věku. „Už od dob kdy člověk dokázal vládnout perem, vyjadřoval se kresbou a s humorem k problémům, které viděl kolem sebe. Ekofórem nabízíme autorům možnost vyjádřit se kresleným vtipem k aktuálním, často i kontroverzním, ekologickým tématům.“ doplňuje Martin Perlík, místopředseda Hnutí Brontosaurus. Hnutí Brontosaurus soutěží Ekofór rozšiřuje náplň své činnosti, kterou je zejména pořádání akcí na pomoc přírodě, kulturním památkám a enviromentální výchova, a nabízí tak široké spektrum zapojení pro ty, kteří nechtějí být lhostejní k prostředí, v němž žijí.

    Zájemci o účast v soutěži mohou svá díla posílat poštou na adresu pořadatele:
    Kancelář Hnutí Brontosaurus
    Hvězdová 10
    602 00 Brno

    Mohou také využít elektronickou poštu:
    e-mail: ekofor@brontosaurus.cz

    Autor