Festival Svátek jara 2009Svátek Jara 2009 letos již po páté slavnostně završil přehlídku mladých talentů. Během tohoto mezinárodníhoho a tanečního festivalu dětí a mládeže měli diváci možnost sledovat taneční a pěvecká vystoupení dětských souborů z Čech, Slovenska, Ruska, Tatarstanu, Litvy, Kazachstánu a Běloruska.
    Organizátoři festivalu zároveň poskytli možnost účinkování pro soubory z českých dětských domovů, které důstojně soutěžily se zahraničními účinkujícími.

    Slavnostní zahajovací koncert proběhl 28. března v Teplickém kulturním domě, kde účinkující představili své nadání v rozmanitých tanečních a pěveckých žánrech.

    Přehlídku těch nejlepších čísel následně diváci mohli shlédnout v Praze, během závěrečného galakoncertu, který se uskutečnil 29. března v Kongresovém centru Praha. Nejlepší soubory vybírala porota složená ze zasloužených mezinárodních umělců, v čele s předsedkyní poroty Miroslavou Pešikovou – národní umělkyní Československa a prima balerínou Národního divadla. Na závěr festivalu byly všem účinkujícím slavnostně uděleny ceny.

    Držitelem prestižní ceny GRAND PRIX festivalu se stal kazašský ansambl tance Karneval z města Kostanaj pod vedením Šamila Fachratdinova. Ansambl získal obdiv poroty a všech účinkujících díky nevšednímu a mistrovskému korejskému tanci s vějíři.

    Festival se uskutečnil za podpory velvyslanectví Ruské federace, pod laskavou záštitou ministra školství, mládeže a tělovýchovy Ondřeje Lišky, radního pro kulturu hl. m. Prahy Milana Richtera a hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové.

    Již brzy se soubory a diváci z celého světa mohou těšit na další díl festivalu pořádaný společností J&S Group s podtitulem Rozkvetlé Čechy, který bude 3. května 2009 hostit KD Teplice a 5. května 2009 Národní Dům na Vinohradech Praha.

    Autor