Hledáte zdroje nové inspirace pro práci s dětmi v rámci fyziky a dalších přírodovědných předmětů? Máte zájem oživit výuku pokusy s jednoduchými pomůckami? Podporujete u svých žáků kreativitu, samostatné myšlení, bádání…?

    Chcete žákům dát možnost zažít úspěch v tom, co umí? Tak i pro vás připravila Asociace malých debrujárů ČR už poosmnácté celorepublikovou soutěž, letos nazvanou KOUMES 2012.

    Celá soutěž odstartuje 1. února korespondenční částí. V následujících čtyřech měsících budou přihlášené týmy postupně řešit úkoly, hádanky, hlavolamy a bádat nad pokusy a problémy.
    Druhá část, finálová, se uskuteční v Litomyšli 21. až 23. září 2012. Té se zúčastní po vyhodnocení výsledků korespondenční části, která proběhne v červnu, nejúspěšnější týmy. Nejlepší tým ve finále z kategorie středních škol bude mít možnost reprezentovat svou práci v Turecku na 21. MEF – Festivalu vědy a techniky.

    Do soutěže se mohou přihlásit:
    1. Debrujárské kluby
    – základní část řeší libovolný počet účastníků, v případě postupu do finále pojedou 4 členové klubu do 18 let plus vedoucí nad 18 let.
    2. Školní či třídní týmy – domácí kolo řeší jako třída či školní skupina, počet členů týmu není v domácím kole omezen, při postupu do finále sestaví čtyřčlenný tým ve věku 7 – 18 let (podle vybrané kategorie) doprovázený jedním učitelem.
    3. Rodinné týmy – pokud je dostatečně početná rodina, může vytvořit rodinné družstvo. Jestliže postoupí do finále, pak pojedou čtyři členové rodiny ve věku 7 – 18 let (sourozenci, bratranci, sestřenice,…) a jeden rodič.
    4. Kamarádi – počet soutěžících v týmu není v korespondenčních kolech omezen, čtyřčlenné družstvo na finále pak sestaví stejně, jako by se jednalo o rodinný nebo školní tým.

    Můžete soutěžit ve čtyřech kategoriích:
    1. Mateřské školy a předškoláci
    (nejstarší člen týmu navštěvuje v tomto školním roce MŠ)
    2. První stupeň základních škol (nejstarší člen týmu navštěvuje v tomto školním roce 5. ročník ZŠ)
    3. Druhý stupeň základních škol a gymnázií (nejstarší člen týmu navštěvuje v tomto školním roce 9. ročník ZŠ nebo kvartu)
    Propagační plakát debrujárské akce Koumes 20124. Střední školy (nejstarší člen týmu navštěvuje v tomto školním roce 3. ročník SŠ)

    V každém soutěžním kole i každé kategorii budou úkoly z těchto oblastí:
    1. Kreativita
    2. Teorie a výzkum
    3. Praxe a projekt

    Průběžně je třeba vést badatelský deník soutěžního týmu, záleží jen na vás, jakou formu deníku si zvolíte. Deník se bude odevzdávat až po ukončení celé korespondenční části soutěže. Veškeré obsahové i organizační záležitosti je možné konzultovat kdykoliv s pořadateli a přizvanými odborníky na www.debrujar.cz. Obecně platné dotazy budou potom pro všechny zveřejňovány v sekci KOUMES – KONZULTACE, kam je možné také své dotazy a připomínky směřovat.

    Republiková soutěž Koumes 2012 je podpořena MŠMT a zahrnuta v přehledu vyhlašovaných soutěží. Pokud vás tato soutěž zaujala, je možné už dnes vyplnit a odeslat přihlášku, nejpozději však s řešením úloh 1. kola do 28. 2. 2012.
    Další informace včetně přihlášky najdete na: www.debrujar.cz

    Autoři