Déšť změnil v liják, který brzy vylepšily kroupy. To tedy bude zahájení plavební sezóny!

    Program má začít za tři čtvrtě hodiny u horního portálu tunelu. Přestane pršet? Přijde vůbec někdo? Za chvíli přijedou Bavoráci a ono nakonec nic nebude!

    Plavební sezona 2014 na Schwarzenberském kanále na Šumavě začala... O půl dvanácté ve stodole domu č.p. 13, ve které je umístěna expozice o Schwarzenberském plavebním kanálu, přivítal plavební ředitel Hynek Hladík vypravěče, Helenu Svobodovou a jejího vnoučka Jakuba Kubu, Kubíka, a taky cyklisty, kteří ve stodole nalezli útočiště před deštěm. Začíná první bod zahájení již 17. plavební sezóny – vyprávění pohádek z obou stran Šumavy.

    Plavební sezona 2014 na Schwarzenberském kanále na Šumavě začala...Plavební sezona 2014 na Schwarzenberském kanále na Šumavě začala... Na pódiu vystřídala tanečníky a muzikanty trojice starosta Jakub Koželuh, plavební ředitel Hynek Hladík a Josef Štemberk ze Správy Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava, aby pokřtili novou knihu a prospekt o Schwarzenberském plavebním kanálu. Oba tyto materiály byly pořízeny v rámci projektu Schwarzenberský plavební kanál – kulturní dědictví ožívá, který byl spolufinancován z prostředků Evropské unie.

    Plavební sezona 2014 na Schwarzenberském kanále na Šumavě začala... Vystoupení hornorakouského kulturního sdružení SUNNSEITN vystřídal folklorní soubor Libín-S z Prachatic. Hodně turistů přišlo hlavně na plavení dříví. Kanálem už rychle protékala zkalená voda, nějaké dva kilometry odtud plavci otevřeli stavidla plavební nádrže Jelení jezírko, ze kterého přiteče voda za nějakých dvacet, třicet minut. Helmut Wittmann zatroubil na okraji lesa na kravský roh, jako symbol, že začíná plavení.

    Plavební ředitel Hynek Hladík na svahu nad kanálem přečetl svůj první letošní plavební rozkaz, který zakončil slovy: „V České republice, v celé Evropské unii je dětská práce zakázaná, u nás ne! Děti, vhazujte polena do kanálu!“ A polena se za chvíli vydala na svou zhruba jeden a půl kilometru dlouhou pouť.

    Více nejen o této akci a spoustu fotek najdete na:
    www.schw-kan.com

    Autoři