První prázdninové dny patřily na zlínském Stadionu mládeže nejlepším týmům mladých hasičů, kteří zde bojovali o tituly mistrů republiky pro rok 2017.

    Z mistrovství republiky ve hře Plamen 2017 (foto SH ČMS)Úvodní disciplínou byl závod požárnické všestrannosti, který se uskutečnil v městském lese na Letné. Šestadvacet pětičlenných hlídek z 15 družstev absolvovalo náročnou trať dlouhou tři kilometry a plnilo úkoly na stanovištích – střelba, první pomoc, uzlování, topografie, požární ochrana, překonání lana. K běžeckému času, který se pohyboval kolem 30 minut, se hlídkám přičetly případné trestné body za chybně splněné úkoly a každému družstvu se pak započítal do celkového hodnocení výsledek lepší hlídky. Zvítězilo družstvo SDH Dolní Dobrouč, na druhém místě se umístili závodníci z SDH Manětín a třetí místo obsadili mladí hasiči SDH Žlutice.

    Předseda ČRDM Aleš Sedláček: Hasiči jsou důkazem toho, že kvalitní a zajímavá činnost se dá dělat i na malých obcích (foto SH ČMS) V neděli 2. července absolvovala družstva tři disciplíny. Po dopoledním tréninku činnosti se džberovou stříkačkou na požární útok CTIF a práce se společnými požárními stříkačkami následoval slavnostní zahajovací nástup. Přítomné přivítal hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek, představitelé SH ČMS a HZS Zlínského kraje. Sdružení hasičů Čech, Moravy a SlezskaPráci hasičů s mládeží ocenil při zahájení her i předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček: „Hasiči jsou důkazem, že kvalitní a zajímavá činnost se dá dělat i na malých obcích. O tom svědčí i vlajky zúčastněných týmů hry Plamen.“

    Z mistrovství republiky ve hře Plamen 2017 (foto SH ČMS) Pak už patřil ovál štafetě CTIF, v níž zvítězilo družstvo z Michálkovic, následované Bludovem a Pískovou Lhotou. Po skončení štafety začal požární útok CTIF, disciplína zaměřená na technickou zručnost, kolektivní součinnost a koordinaci celého týmu a v neposlední řadě na pořadovou přípravu.
    Z mistrovství republiky ve hře Plamen 2017 (foto SH ČMS) První místo vybojovalo družstvo z Pískové Lhoty, druhé pak Bludov a třetí Dolní Měcholupy. Připomeňme, že první dvě družstva se zúčastní XXI. Mezinárodního setkání mladých hasičů v rakouském Villachu, tzv. hasičské olympiády, kde budou bojovat o medaile právě v disciplínách CTIF.

    Z mistrovství republiky ve hře Plamen 2017 (foto SH ČMS) Další byla štafeta požárních dvojic, která se po poslední změně Směrnic hry Plamen, platné od 1. 9. 2016, výrazně změnila. Nejlepším týmům z celé České republiky tato změna však nečinila sebemenší problém. Premiérově se také tato disciplína měřila elektronicky, a to úspěšně. Vyhrála Písková Lhota, druhý skončil Manětín a třetí Bludov.

    Z mistrovství republiky ve hře Plamen 2017 – vítězové (foto SH ČMS) V pondělních štafetách 4×60 metrů zaběhla družstva krásné časy. První tři družstva – Písková Lhota, Michálkovice, Střezimíř – zaběhla časy pod 40 sekund. Po počátečních technických problémech jsme i na požárních útocích, jimž přihlížel také jeden ze zakladatelů hry Plamen Václav Hanzal, viděli skvělé pokusy. Čas vítězných Michálkovic je 21,21 s druhého Manětína 22,00 a třetí Oznice 23,63.

    Z mistrovství republiky ve hře Plamen 2017 – vítězové (foto SH ČMS) Po sečtení bodů ze všech disciplín známe mistry republiky ve hře Plamen pro rok 2017. Stali se jimi mladí hasiči z Michálkovic (Moravskoslezský kraj) součtem bodů 17; stříbrnou pozici obsadili kluci a holky z Pískové Lhoty (Středočeský kraj) s bodovým součtem 18 a na bronzový stupeň vystoupali závodníci z Manětína (Plzeňský kraj) součtem bodů 27.

    Po obědě bojovali mladí hasiči o přebornický titul mistra republiky v běhu na 60 metrů s překážkami v kategorii dívky a chlapci. Kategorii děvčat ovládla Lucie Pomahačová z SDH Střezimíř (12,24 s), stříbrná skončila Štěpánka Horská z SDH Žlutice (12,47 s) a třetí byla Tereza Peřinová z SDH Dolní Dobrouč (12,66 s). V kategorii chlapců zvítězil Jiří Červinka z SDH Bludov časem 11,53 s. Následovali ho Maxim Rokosz z SDH Michálkovice (12,49 s) a Martin Holčák z SDH Oznice (12,60 s).

    Autoři