Dítě světla letošního roku pochází z Rakouské vesnice Hochburg-Ach. Je jím dvanáctiletý dobrovolný hasič Tobias Flachner.

    Každoročně je vybráno jedno dítě, které má tu čest zapálit v Betlémě plamínek, který se v čase Vánoc šíří dál mezi lidi.

    Více o Tobiasovi i o dalších Dětech světla můžete přečíst v článku:
    http://www.betlemskesvetlo.cz/?p=1134

    Betlémské světlo Od roku 1986, kdy malý plamínek, přenesený z věčného světla, jež hoří v jeskynní kapli v dalekém městě Betlémě, byl letecky dovezen nadací Světlo ve tmě do Lince, se začíná psát historie i dětí Světla.
    Každý rok se hledá v Horním Rakousku Dítě Světla, které svým chováním, ochotou pomoci druhým si zaslouží přepálit plamínek z věčného světla v Bazilice Narození Páně do speciálního kahanu.
    Nadace Světlo ve tmě pomáhá především zrakově, ale i jinak postiženým lidem, a její pracovníci chtěli všem svým dobrodincům poděkovat originálním, ale zároveň milým a přátelským způsobem. Plamínku začali říkat Světlo z Betléma a slavnostně jej rozdávali všem lidem, kteří jakkoliv pomohli dobročinné nadaci Světlo ve tmě.
    Za rok na to byli ke spolupráci při roznášení a rozdávání přizváni rakouští skauti a protože se akce mocně rozrostla, přenesli její centrum do Vídně. Odtud se tento křehký plamínek šíří do 25 evropských zemí. Milióny lidí po celé Evropě tak mají možnost získat Betlémské světlo a posílat dál tento novodobý symbol Vánoc.

    #betlemskesvetlo

    Autor