Nominace na letošní Cenu Gratias Tibi skončily s koncem února – bylo nominováno 124 projektů mladých lidí. Zajímá vás, kdo letos zvítězil? To vám zatím neprozradíme.

    Mezi nominovanými projekty jsou mimořádně zajímavé a užitečné aktivity. Je skvělé, že tolika lidem není lhostejné, jak vypadá svět kolem nich.

    V těchto dnech poroty vybírají finalisty Ceny a vítěze hlavních kategorií. Poté Česká televize natočí medailonky finálových projektů a veřejnost bude v květnu hlasovat o vítězi Ceny České televize. Navíc bude již v dubnu možné hlasovat o vítězi Ceny Nadace O2 za přínos ve vzdělávání.

    Vítězové budou oceněni na slavnostním předávání Cen v pražském kině Lucerna 15. května 2018.

    Zasedla porota Ceny Gratias Tibi kategorie do 30 let V porotě kategorie mladých do 30 let tradičně nechyběl ani zástupce ČRDM a strukturovaného dialogu s mládeží…
    „V kategorii do 30 let, kde jsem se letos podílel na hodnocení bylo nominováno neuvěřitelných 54 naprosto skvělých projektů. I když každý z 5 porotců vybral své tři kandidáty dopředu, společný výběr a domluva trvala dvě hodiny a pořádně zamíchala pořadím… Pro mě jsou vítězové všichni, stejně jako tisíce dalších nenominovaných, kteří jdou za svými sny a pomocí svých aktivit tvoří lepší svět pro sebe a své okolí,“ okomentoval výběr Jan Husák z ČRDM.

    Inspirujte se nominovanými projekty. Vyhlášení výsledků proběhne 15. května 2018.

    Cena Gratias Tibi (=Děkuji Tobě) byla poprvé udělována v roce 2014. Oceňuje mladé lidi, kterým není svět kolem nás lhostejný a snaží se ho nejrůznějšími aktivitami obohatit. V poslední době o sobě mladí lidé dávají stále více vědět a objevuje se celá řada projektů a iniciativ, za kterými stojí právě oni. Chceme jim dát najevo, že se společnost zajímá o to, co dělají a váží si jich za to.

    Cena Gratias Tibi Jak probíhá výběr a ocenění laureátů?
    Nominovat můžete sami sebe nebo ostatní jednotlivce či skupiny prostřednictvím nominačního formuláře. Nominace pro aktuální ročník probíhají od 1. ledna do 28. února 2018 prostřednictvím on-line formuláře.

    Cena je udělovaná mladým lidem v těchto třech věkových kategoriích:

    • základní školy
    • střední školy
    • do 30 let

    Z nominovaných projektů v daném ročníku vybírá odborná porota, což jsou zástupci partnerských organizací, médií a osobností veřejného života. Porota vybírá tři finalisty a vítěze v každé kategorii.

    Z devíti finálových projektů, které vybere porota, zvolí veřejnost v on-line hlasování vítěze Ceny České televize.

    V rámci Ceny Gratias Tibi je udělována i Cena Nadace O2 za přínos ve vzdělávání (v roce 2017 se jednalo o Cenu O2 za vstřícnou a bezpečnou komunitu).

    Slavnostní předání cen vítězům probíhá každoročně na přelomu května a června v pražském kině Lucerna. Letos se uskuteční 15. května 2018.

    Všichni vítězové získávají finanční odměnu na další rozvoj svých projektů a studijní cestu do zahraničí. Nominovaným jsou nabízeny exkurze u partenrů jako jsou Česká televize, Aktuálně.cz nebo Knihovna Václava Havla. Všichni nominovaní mají navíc možnost zapojit se do absolventského programu pro účastníky projektů JSNS.CZ. V rámci programu mohou absolventi navzájem sdílet své zkušenosti s realizací projektů a dále rozvíjet své schopnosti.

    http://www.gratiastibi.cz/cs/o-cene

    www.gratiastibi.cz

    www.clovekvtisni.cz

    Autoři